Bu Blogda Ara

22 Haziran 2009 Pazartesi

Newton'ın Hareket Yasalarından Biri

Günümüz dünyasının tartışmalı konularından biri, nereden türediyse artık, ilahi güçlerle doğa kuvvetlerini benzeştirme yarışına dönüşen bu saçma sapan tartışmalardır. Tabii cehaletin ve bilimden yoksunluğun bu derece canımızı yaktığı bir dönemde, bu tarz tartışmaların, ilahiciler yönüne kaymaya başlaması da şaşılacak bir sonuç değil. Ağzı çok laf yapan bu garip kişiler topluluğuna laf yetiştirmeye çalışmak da bilimin işi değil.
Bugün gazetede yine garip bir cehalet örneği vardı. Haber olarak tabii. Burada ne haberi anmak istiyorum, ne de savlarını ve karşı savları konuşmak. Yalnız, aklıma takılan bir durum var: Çevremizde, varlığını kabul etmediğimiz halde işleyen bir düzen var; ve bunu açıklamaya çalışan bilim; biim açıklamalarını da günlük hayatta kullanıma, icada, her tür alet edavata dönüştüren teknoloji. Tam da böyle bir dünyada, pekçok manyetik etki -ki kısa zaman öncesine kadar varlığından bile şüpheliydik- ve buna benzer "akılalmaz" kuvvet varken, kolaycılık yapmaya çalışmak ve sürekli gerçeklikten, bilimsellikten sapmak niye?
Newton'un kuvvet-hareket ilişkisini tanımlayan bir kaç (tam olarak 3) prensibi vardır. Bunlardan kavraması en zor olan sanırım kuvvet-ivme ilişkisi. F=m.a
Sevgili okur.
Bak ne diyor denklem bize. Kütlesi olan bir cisim üzerine bir "net" kuvvet uygularsan, sistem ivmelenir, yani harekete başlar, hızlanmaya başlar, yavaşlamaya başlar, durmaya başlar. Say say bitmez harekete başlar.
Fizik, bilimlerin temel prensiplerinin yaratıldığı bilim dalı olmuş tarihte. Belki bugün de hala öyle. Buradan başlayın bir sevgili, devamı mutlaka gelir. Kolaycılıkla bir yere varılmayacağını görmedik mi daha?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder